PCO-utbildningen – här finns framtidens jobb och möjligheter

Mötes- och turistbranschen växer så det knakar i Sverige. Vi gör stora satsningar för att att växa inom denna bransch. Men det saknas kvalificerade projektledare. Efter en yrkesutbildning på SKY kan du arbeta med möten, kongresser, festivaler och mässor. Utbildningen heter PCO – som står för congress, conference och meeting professional.

Ska svensk mötesindustri kunna fortsätta utvecklas behövs kvalificerade medarbetare med specialkompetens.

– Sverige har mycket framstående forskning inom medicinområdet, men ändå får vi inte hit så många besökare på de stora internationella läkarkongresserna. Min bedömning är att vi inte har tillräckligt många PCO-arbetare i Sverige, säger Anders Milton, läkare och före detta ordförande på Sveriges läkarförbund.

Myndigheten för Yrkeshögskolan har uppmärksammat denna brist och har beslutat att under tre år starta en tvåårig utbildning varje år. Utbildningarna har riksintag och är förlagda till Örebro.

Mötesindustrin är den snabbast växande branschen i världen, så också i Sverige. Branschen är komplex och ställer allt högre krav på nyckelpersonerna inom området.  Den viktigaste nyckelpersonen är den PCO som ansvarar för kongresser och möten.

God möjlighet att arbeta som projektledare efter studierna

Den som går på utbildningen och får sin examen kan sedan arbeta som projektledare inom möten, events och upplevelser.

Utbildningen röner stort intresse, och den som kommer in i utbildningen måste vara beredd på att arbeta hårt för att kunna tillgodogöra sig hela det omfattande innehållet.

Erik Barth Löfgren är huvudansvarig för utbildningen diskuterar möjligheten att genomföra utbildningen genom ”satellitorter”.

– Vi diskuterar möjligheten att genomföra utbildningen med så kallade satellitorter. Lämpligt kan i så fall vara att ha en satellit i en eller ett par av de tre storstäderna, och möjligen också en i Umeå. Detta kommer att diskuteras på nästa ledningsgruppsmöte under våren, men än så länge är det bara diskussioner, säger Erik Barth Löfgren.

Man har arbetat in långsiktigt hållbarhetsarbete i utbildningens innehåll. Branschen arbetar allt mer med hållbarhet, men har ännu långt kvar innan man fått in ett strukturerat arbetssätt med tydligt hållbarhetsperspektiv.

Branschmänniskor är positiva till PCO-utbildningen

Här nedtill kan du läsa om personer som ser positivt på att SKY erbjuder denna typ av utbildning, i ett område som fortsätter att växa i Sverige.

– Svenska Mässan i Göteborg håller på att ställa om all produktion av mässor och möten till vad som krävs för ett långsiktigt hållbart samhälle. De som kommer ut med den kompetenens man bygger upp i denna utbildning kommer att vara eftertraktade hos oss arrangörer, säger Bengt Wallin, projektledare på Svenska Mässan.

– Detta är en utbildning som håller hög klass. Vi har dessutom bara goda erfarenheter av att ta emot praktikanter under deras LIA-perioder. Den enda nackdelen skulle kunna vara att de gör sig oumbärliga, säger Stina Storm, vd för City Örebro.

– En ovärderlig utbildning för mig, utan den hade jag aldrig kunnat starta mitt företag, X-LNT Partner, som nu är framgångsrikt i eventbranschen. Jag rekommenderar alla som är intresserade av upplevelseindustrin att gå PCO-utbildningen. Den ger verkligen kunskaperna och verktygen för framtidens arbetsliv, säger Mia Johansson, ägare av X-LNT Partner.

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Vid frågor om ansökan och antagning
010-498 48 08

Måndag – Torsdag
13.00 – 14.00

 

Fredag
11.00 – 12.00

 

 

Övriga frågor
010-498 48 00

Måndag – Fredag
10.00 – 12.00
13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@skys.se