Plugga till drifttekniker: Behovet är stort

Behovet av utbildade drifttekniker är stort. YH-utbildningen i Gävle är viktig för att möta behovet i regionen. Mikael Dahlström, Kompetensstrateg, på Stora Enso i Skutskär berättar om behovet av drifttekniker.

– Vi är många arbetsgivare som söker efter samma kompetenser i dagsläget och det har varit svårt att hitta rätt utbildade medarbetare till våra verksamheter. I och med att en utbildning mot processindustrin startades upp för ett par år sedan för gymnasieelever i Gävle, kommer nu ett flöde av nya unga hungriga elever ut till våra industrier. Men trots denna insats så räcker det inte för att fånga upp det behov som finns, säger Mikael Dahlström.

Fakta om YH-utbildningen för drifttekniker

Hösten år 2018 skapades möjligheten att fånga upp äldre personer förutom studenter och personer som känner att de vill byta karriär eller yrkesinriktning efter några år i arbetslivet. Driftteknikerutbildningen pågår under två år och innehåller relevanta kurser och LIA-perioder för att bli attraktiv på arbetsmarknaden inom driftteknik.

Utbildningen varvas med LIA-perioder hos arbetsgivare som har uttryckt ett behov av dessa kompetenser under flera år. Möjligheterna att visa upp sig som student blir stora i och med detta och möjlighet till ett sommarjobb ökar i och med att man får in foten hos en potentiell blivande arbetsgivare. Som du ser finns det många anledningar att plugga till drifttekniker!

Faktalista om drifttekniker-utbildningen:

  • Teori varvas med LIA-praktik
  • Utbildningen ger goda förutsättningar för att sommarjobba och att få in foten hos blivande arbetsgivare under utbildningens gång
  • Utbildningen pågår i två år

Vad det innebär att jobba som drifttekniker

Vad gör en drifttekniker? Att jobba som drifttekniker är ett varierat jobb med många olika arbetsuppgifter. Några av arbetsuppgifterna som en drifttekniker har är:

  • Övervaka driften på anläggningar
  • Övervakning i kontrollrum med datorskärmar
  • Rapportera fel och störningar
  • Föra journaler och skriva rapporter om temperatur och tryck
  • Vissa typer av reparationsarbeten

Ljus arbetsmarknad med lediga jobb

Arbetsmarknaden för drifttekniker ser fortsatt bra ut och företagen som är med och stöttar utbildningen har stora pensionsavgångar under många år framöver.

– Vi hoppas att söktrycket är fortsatt högt mot tekniska utbildningar, och att vi fortsätter att fylla på med personer som vill mot våra tekniska företag, säger Mikael Dahlström.

Hur mycket lön får en drifttekniker?

Genomsnittslönen för en drifttekniker ligger på 32 400 kr. Lönen varierar beroende på vilken sektor du arbetar inom. Som drifttekniker har du många möjligheter till jobb efter utbildning, där du bland annat kan röra dig mellan statliga, kommunala och privata sektorer.

Låter det intressant att plugga till drifttekniker i Gävle? Klicka här för att läsa mer om utbildningen. Utbildningen är öppen för sen anmälan. Ansök idag för att bli drifttekniker!


Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se