Skola om sig och byta karriär

Du kanske är mitt i livet, har passerat både 40 och 50. Runt omkring dig ser du hur dina jämnåriga vänner har ångest över sina uteblivna karriärer. Om de inte lider av utbrändhet och är långtidssjukskrivna. Det är då det är dags att göra något konkret och svara ja på den egna frågan: ska jag byta jobb eller inte?

Vad är viktigt för dig att tänka på när du väl bestämt dig? Känn efter vad du brinner för. Ta reda på vilka branscher som skriker efter jobb, både nu och längre fram. Kartlägg vilka utbildningar som finns och om det finns möjlighet att plugga på distans, helfart eller halvfart.

Det finns många anledningar till varför människor bestämmer sig för att byta karriär. Såklart är detta ett stort beslut, som du kanske känner riskerar den trygghet du har i ditt nuvarande yrke. Några tecken att hålla utkik efter när du försöker avgöra om det är värt att byta karriär eller inte kan vara att du känner att du inte når din fulla potential, inte trivs på arbetet på grund av arbetsuppgifterna, egentligen bara går till jobbet för att få din lön, eller inte kan sluta tänka på att få göra något annat.

En YH-elev och före detta säljare berättar

Michael Carlsson från Stockholm hade varit säljare i många år och märkte att hans engagemang och lust hade börjat avta. Men hur skulle han kunna hitta ett jobb som väckte liv i hans arbetslust igen?

”Jag hade börjat intressera mig för miljö och rening av vatten i samband med att jag höll på med vattenförsörjningen till vårt sommarhus på Gotland. Då insåg jag att det också skulle kunna vara ett framtida yrke”, berättar Michael.

Han hittade en utbildning på www.skys.se med det passande namnet Vatten- och miljöteknik och insåg att utbildningen låg i Järfälla, nära där han bor.

”Det blev ett lappkast i mitt liv som jag inte ångrar för en sekund. Utbildningen träffade helt rätt i mitt nya intresse, lärarna var engagerade och brann för sina ämnen och jag tog mig snabbt in på en ny, spännande arbetsmarknad”.

För Michael handlade karriärsbytet om lust och engagemang. Men det finns även de som behöver förändra sin yrkesinriktning på grund av andra omständigheter – fysiska funktionsnedsättningar, diagnostisering av ADHD eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Även här fungerar yrkeshögskolorna som en nystart för många som måste byta jobb.

Våga byta karriär

På en yrkeshögskola har du möjligheter att koncentrera dig på ditt specifika intresseområde, gå en utbildning som nästintill alltid leder till jobb och som har goda kontakter med näringslivet. En utbildning på en yrkeshögskola är oftast komprimerad och effektiv, därför passar den också utmärkt för dig som vill satsa på en karriärsväxling mitt i livet.

Korta utbildningar som leder till jobb med bra lön, finns det?

Om du är sugen på nytt jobb men inte vill sätta dig i skolbänken i en massa år – finns det någon genväg?
Absolut. En kort utbildning på en yrkeshögskola är perfekt för dig som vill plugga till ett yrke som nästan garanterat leder till jobb.

”Alla våra utbildningar är anpassade efter arbetsmarknaden för att den som gått utbildningen ska ge ett jobb. Man läser mer koncentrerat och intensivt, det gör att utbildningstiden kan kortas ner till mellan ett och tre år”, berättar Bengt Wahlstedt på Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige (SKY).

Om du läser en YH-utbildning kan du i många fall studera både på distans och på studieorten. Utbildningarna finns över hela landet och självklart även i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Under en stor del av utbildningstiden får studenten vara ute på praktik bland de många företag som erbjuder praktikplatser.

Eftersom utbildningarna har skapats för att möta näringslivets behov av yrken och hård konkurrens om personal, brukar det även finnas stora möjligheter till en bra lön för den som är färdigutbildad.

Utbildning som ger jobb

Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige, SKY, är en stiftelse som är grundad av arbetslivet och som erbjuder många kvalificerade yrkesutbildningar som leder till jobb inom branscher där det finns ett stort behov av kompetent personal.

SKY utbildar varje år mängder med studenter som direkt efter avslutad utbildning blir exempelvis elektriker, lokförare, processtekniker, logistiker eller vatten- och miljötekniker. Utbildningarna hos SKY finns på fler olika orter i Sverige, bland annat i Stockholm, Örebro och Alingsås (utanför Göteborg).

Dags att ta tag i att byta yrke, gör testet

Känner du själv en malande olust och ångest på söndagskvällen? Du kanske helt omedvetet slösurfar runt bland lediga jobb känner dig avundsjuk på vänner i din närhet som pratar om sitt jobb med liv och lust. Här kan du göra testet som ger dig en fingervisning om det faktiskt är dags att göra något åt din arbetssituation: https://www.mabra.com/halsa/borde-du-byta-jobb-har-ar-testet-som-ger-dig-svar/6517671

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Vid frågor om ansökan och antagning
010-585 58 58

Måndag – Fredag
10.00 – 12.00

 

 

Övriga frågor
010-585 58 50

Måndag – Fredag
10.00 – 12.00
13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@skys.se