Vilket yrke passar mig?

Funderar du på att byta yrke, börja en utbildning, eller vad du ska göra efter gymnasiet. Vilket yrke passar just dig?

Oavsett anledning till att du funderar på vilket yrke som passar dig, är det svårt att börja orientera sig i vilken typ av yrke eller utbildning du skulle kunna tänka dig att läsa mer om. Det finns en uppsjö av information kring utbildning och yrken, som kanske snarast skapar ännu mer osäkerhet om du inte redan har en känsla för vilken typ av yrke du är intresserad av.

Börja med att tänka efter kring vad det är som engagerar dig – vilka tidigare arbetsuppgifter har du tyckt om? Vilka ämnen var du bra på i skolan? Vad gillar du att göra på fritiden?

Yrkesvägledning – det finns hjälp att få

Yrkesvägledning är perfekt när du funderar på vilken utbildning eller vilket yrke som passar dig. Du får prata med någon som hjälper dig att fundera på vilka vägar som finns för att komma vidare för dig. Yrkesvägledning finns ofta tillgängligt på universitet, gymnasieskolor eller genom kommunen kostnadsfritt. Det går även att prata med privata yrkesvägledare som du kan hitta genom en internetsökning. Hos en yrkesvägledare kan du exempelvis prata om;

  • Vilket yrke som kan passa dig.
  • Hur du kan planera och lägga upp dina studier.
  • Komplettering eller andra vägar framåt om du har en utländsk utbildning.
  • Information om studiebidrag, behörighetsfrågor och utbildningssystemet i stort.
  • Stöd vid funktionsnedsättningar som dyslexi, adhd, syn- eller hörselskador.

Om du har frågor specifikt kring våra utbildningar så kan du kontakta oss. Vi hjälper dig gärna.

Yrke baserat på personlighetstyp – tester och quiz

Ett populärt sätt att orientera sig i vilket yrke som passar dig är att göra olika test och quiz. Ofta får du svara på frågor om vad du tycker om att göra, hur du är som person och vad som engagerar dig. Det finns både test som går fort att genomföra, men ändå kan ge en fingervisning, och längre test som kräver mer tid och går på djupet.

Inget test kan ge ett slutgiltigt svar och garanterar såklart inte att du kommer trivas i det rekommenderade yrket. Dock kan denna typer av test öppna dina ögon för yrkesområden du kanske inte tänkt på tidigare.

Nedan hittar du några tester som vi själva provat och tycker om.

Ofta tar den här typen av yrkestest fram en personlighetstyp och rekommenderar yrken efter den personlighetstyp du enligt testet är. Personlighetstyperna benämns lite olika, men dessa ser vi återkomma i någon form i de flesta tester;

Den praktiske

Precis som det låter! Du är praktiskt lagd och vill jobba med händer och kropp. Förmodligen är du av en logisk natur och förstår dig på hur praktiska saker funderar. Kanske gillar du att meka med bilen, möblera om i ditt hem, sminka och klippa hår, eller byggde med lego som liten? Läs mer om yrkesutbildningarna fastighetstekniker, rörnätstekniker, eller specialistundersköterska för demensvården?

Entreprenören

Strävar du efter framgång och förbättring, och hittar snabbt lösningar på problem du stöter på? Har du en bra affärsidé? Kanske är du en född entreprenör. Att driva eget företag kan vara mycket tidskrävande, utmanande och kul. Framförallt kan du själv utforma din arbetsdag och hitta precis det som passar just dig. Kolla in vår utbildningssida för redovisningsekonom. Att starta din egen revisionsbyrå efter slutförd utbildning kan vara en idé! Alternativt läs mer för att förbereda dig mentalt på en tjänst du definitivt kommer behöva köpa som egenföretagare.

Den ordningsamme

En ordningssam person identifierar sig ofta som just en ordningsam person. Du vet vem du är! För dig har allting sin bestämda plats, en bra arbetsdag hänger förmodligen på att det finns en ännu bättre arbetsprocess. Om du dessutom gillar siffror tycker vi att du kan lämna den här sidan direkt och anmäla dig till utbildningen Redovisningsekonom. Missa inte heller att läsa mer om driftteknikerrörtekniker och logistiker. Tänk att riktigt få grotta ner sig i strukturerna som hänger ihop med den typen av yrken.

Den tänkande

Metodisk och nyfiken till sin person, en tänkare passar ofta att arbeta med människor, gärna i kombination med intressanta teoretiska inslag. Om du känt att läkare, jurist eller ingenjör är yrken som skulle passa sig, så ska du även ta en titt på specialistundersköterskavatten- och miljötekniker eller logistiker.

Den lyssnande

Dig kan andra lita på. Du säger vad du menar och samlar in information från ett samtal snarare än att styra det. Du känner ett engagemang i människor, det är också det här som gör dina dagar meningsfulla. Vi tror du skulle tycka det vore intressant och givande att jobba som specialistundersköterska inom palliativvården, demensvården eller psykiatrin.

Stort lycka till i ditt sökande efter drömyrket!

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se