Du har precis påbörjat en ny utbildning, men saknar rätt form av studieteknik. Traven med skräckinjagande böcker i form av kurslitteratur ligger och blänger på dig. Hur ska du hinna med allt plugg och samtidigt ha ett liv vid sidan av? Hur ska du kunna lära dig alla avancerade matematiska formler och fakta om olika typer av ledningsnät. Men tänk så här: Du kan faktiskt effektivisera din studieteknik. Vi hjälper dig.
I denna artikel listar vi olika tips som hjälper dig med din studieteknik. Att förbättra sin studieteknik innebär att du lär dig olika knep för att underlätta studierna. Det kan röra sig om allt från minnestekniker, effektiv planering och att öva upp din läsförmåga.
Målet med en bra studieteknik är egentligen att bli mer effektiv. Både när du pluggar och under en föreläsning eller lektion. Men också att ha kontroll över din tid och undvika stress så gott det går. Att orka plugga kan vara jobbigt emellanåt, och det gäller att utforma en studieplan som ger dig motivation och tid för annat. God framförhållning leder i regel till mindre stressmoment.
Det viktiga med studieteknik är att ha i åtanke att alla studerar olika, och därför fungerar olika metoder för olika elever. Studieteknik är ingenting som kommer automatiskt, utan du måste hela tiden göra ett aktivt förval för att förbättra dig själv.
Sju snabba tips
- Sätt upp ett mål. Det kan röra sig om att höja betyget i ett ämne eller mindre saker som att klara olika delmål i form av prov eller tentor.
- Sov tillräckligt. Rutin är viktigt för människan, försök därför att lägga dig ungefär samma tid varje kväll. Samt sov dina sju till åtta timmar per natt.
- Införskaffa en kalender. Planera din tid för att öka orka med att plugga. En kalender är ett viktigt redskap som kan hjälpa mot stress.
- Använd en färgpenna. Genom att stryka under stycken i text med en färgpenna kan du fokusera på viktiga aspekter i kurslitteraturen som du behöver fokusera extra mycket på.
- Repetera. När du har läst någonting i kurslitteraturen är det alltid bra att repetera innehållet högt för dig själv.
- Gör en Mindmap. Ofta kan det hjälp med att anteckna stödord när du läser litteratur, som du sedan omvandlar till en mindmap.
- Använd hjälpmedel. Använd tillåtna hjälpmedel så gott det går när du pluggar.
Håll fokus på lektionerna
Vi vet hur lätt det kan vara att börja vandra i tankarna under en lång föreläsning eller lektion. Det är ingen rolig känsla i efterhand när två timmar har passerat, och du sitter där tomhänt utan viktiga anteckningar inför tentan.
Att vara aktiv och vaken under en föreläsning är ett av de viktigaste studieteknikerna du kan lära dig. Du sparar massor av tid när du aktivt lyssnar på läraren eller föreläsaren. Sedan blir det ju mycket roligare och trevligare med aktiva elever.
Anteckna på lektionerna
Genom att anteckna så sätter du igång hjärnan i ytterligare arbete, som gör det lättare för dig att komma ihåg saker. En viktig sak att tänka på är att bygga dina egna formuleringar, och inte skriva ner exakt det som sägs. Genom att bryta ner informationen och konstruera dina egna tankar får du ett mycket bättre resultat på lång sikt.
- Att skriva anteckningar får inte ta alldeles för mycket fokus under föreläsningen. De ska hjälpa dig att komma ihåg det som sades vid ett senare tillfälle. Hitta en balans mellan att aktivt lyssna på läraren och formulerandet av dina egna tankar.
- Det spelar egentligen ingen roll hur anteckningarna ser ut. Det viktiga är att du själv kan förstå dem, och att de hjälper dig att minnas. Det kan hjälpa med att göra tabeller och bilder.
Ställ frågor till läraren
Det är egentligen eleven som är den viktigaste personen i ett klassrum, ihop med dina klasskamrater så klart. Läraren är där för att du ska förstå. Ställ frågor till läraren om någonting. Lärare uppskattar elever som visar entusiasm och nyfikenhet kring respektive ämne.

Effektiv studieteknik framför kurslitteraturen
En stor del av studieteknik går ut på att repetera skolrelaterat innehåll när du är hemma. Du bör inte panikläsa en dag innan tenta eller prov, utan fördela repetitionen under ett antal dagar.
Läs igenom anteckningarna från dagens lektion eller föreläsning, samt de sidor i kurslitteraturen som är relevant. 15-30 minuter är en rimlig tidsåtgång för repetitionen, och detta bör inte göras alltför sent på kvällen. Du kan också välja att repetera speciella ämnen vissa dagar. Beroende på hur många kurser du läser och hur stor omfattningen på litteraturen är. Kanske passar sig särskilda ämnen att repetera tidigt i veckan – och andra i slutet av den. Att sätta sig med knepiga matematiska formler sent en fredagseftermiddag kanske inte är optimalt för många. Gör det som fungerar bäst för dig själv och bygg upp en rutin.
Ta pauser när du läser böcker
Att sitta likt en maskin och mala på med läsningen är inte en bra lösning i längden. Du behöver andningspauser emellanåt så att informationen verkligen sätter sig. Ett bra studietips för att orka plugga är att läsa fokuserat i runt 40 minuter, och ta en rast på tio minuter. När du tar en paus kan du med fördel röra på dig och dricka/äta något. Det gör att ditt fokus hamnar på annat.
Det kan kännas som att pauser är slöseri med tid, men de är viktiga för att hålla koncentrationen uppe under en längre period. Din hjärna laddas om och du kommer att bli mer koncentrerad när du sätter dig framför kurslitteraturen igen. Pauserna kan bli som belöning för att du pluggar.
Studieteknik på hur du lär dig en text
Alla läser texter olika, och beroende på innehållet finns det flera olika tekniker för att ta till sig informationen:
- Skumma igenom texten först för att bygga en uppfattning.
- Stryk under det viktiga.
- Gör en sammanfattning.
Om du gjort ovan nämnda ordentligt räcker det ofta att läsa din egna sammanfattning inför ett prov eller en tenta.
Var ska du studera? Och vilka tider?
För att maximera effektiviteten när du studerar bör du hitta en lugn miljö utan distraherade föremål. Lämna gärna hemmet och skapa dig själv en rutin på en annan plats, där du kan studera avslappnat. Att plugga hemma innebär en rad med distraktioner.
En annan viktig aspekt är att stänga av mobiltelefonen för att undvika onödiga störningsmoment. Sociala medier överlag är tidstjuv som kan tendera att äta upp alldeles för mycket tid.
Tänk även på vilken tid du studerar. För en effektiv inlärningsförmåga krävs det att du är uppmärksam och vaken. Försök att studera innan eventuell träning för att undvika trötthet efteråt. Du processar även viktig information undermedvetet när du utövar någon fysisk aktivitet.
Studiemotivation inför prov och tenta
Det absolut viktigaste momentet inför ett prov eller en tenta är att ta reda på vad du faktiskt behöver kunna i form av kunskap. Oftast räcker det med ha koll på utvalda kapitel – och bygga sig en förståelse tillsammans med dina anteckningar.
När du har byggt dig en uppfattning om längden på innehållet som du måste plugga kan du göra en studieplan. Om du vill lyckas med ett högt resultat är det bra att vara klar med innehållet minst två dagar innan provet. Vid en planering ska du tänka på:
- Antalet lektioner/föreläsningar kvar innan provet/tentan.
- Dela upp det du ska lära dig så att du har tid att repetera innan provet/tentan.
- Skapa en detaljerad planering över vilka sidor som ska läsas, och de uppgifter som hör till.
Förhör dig själv
När du känner att du har tillförskaffat dig tillräckligt med information inför ett prov eller tenta kan det vara ett bra tillfälle att förhöra dig själv. Alternativt ta hjälp av en vän eller familjemedlem. Om det finns tid kan någon göra ett övningsprov som är baserat på den litteratur du läst.
Försök även att sätta dig in i hur läraren vanligtvis brukar utforma sina prov eller tentor. Är det korta faktafrågor eller längre frågor som kräver mer reflektion? Se över gamla tentor och prov och föreställ dig vad som kan tänkas dyka upp.
Se studietiden som ett arbete
Om du studerar på heltid är det att jämföra med ett heltidsarbete – alltså 40 timmar i veckan. Det är bra att ha detta i åtanke för att disciplinera dig själv och hålla dig till tidsplaneringen. Självklart ska du inte sitta och läsa åtta timmar i sträck, utan försök dela upp studietiden och varva med att göra andra saker. Allt för att du ska hålla dig så fokuserad som möjligt.