Drifttekniker, Kraft & Värme / Process

Har du ett intresse för teknik och gillar att arbeta strategiskt? Då ska du gå vår driftteknikerutbildning!

Denna utbildning ger dig en bred kompetens för att kunna hantera både daglig och långsiktig problemlösning inom kraftvärmeverk och industriprocesser som hanterar ånga och eld. Med fokus på energieffektivisering och driftsoptimering i utbildningen kan du enkelt kliva ut i arbetslivet med rätt kompetens direkt efter examen. Utbildningen går att studera på distans eller på plats.

Vad gör en drifttekniker?

En drifttekniker spelar en avgörande roll vid anläggningar som levererar värme, ånga, kyla och el till sina kunder. Som drifttekniker ansvarar du för driftsbedömningar, service, underhåll, analys av driftproblem och problemlösning.

En drifttekniker behöver ha en helhetsförståelse för ventilation, värme och energi. Du måste välja lämpliga arbetsmetoder och verktyg med hänsyn till tekniska, miljömässiga och ergonomiska aspekter samtidigt som du implementerar en hållbar energi- och miljöstrategi.

Enligt uppgifter från Unionen är marknadslönen för en drifttekniker i dagsläget mellan 34 000 och 46 000 kr per månad.

Vilka kompetenser får jag?

Under denna utbildning kommer du att lära dig att utföra och hantera drift och underhåll i olika process- och produktionsanläggningar. Du kommer att utveckla färdigheter i att analysera och lösa driftproblem. Dessutom kommer du att få kunskaper om hur du kan arbeta för långsiktigt hållbar och energieffektiv drift i ditt dagliga arbete, samt värdera och implementera hållbara energi- och miljöstrategier.

Vad kan jag jobba som?

Det finns många yrkesroller som denna utbildning leder till. Vilket är fördelen med en bred utbildning som ger möjligheter till ett varierat jobb efter avslutad utbildning.

  • Drifttekniker
  • Livsmedelstekniker
  • Läkemedelstekniker
  • Processtekniker
  • Servicetekniker

Utbildningens upplägg

Under utbildningen blandas det teoretiska med det praktiska där vi utgår från en projektorienterat och problembaserad pedagogik (PBL) som bygger på att den studerande under sin utbildning ska få förutsättningar för att utveckla en analytisk och problemlösande förmåga. Det betyder att lärandet baseras på verkliga situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.


Lärande i arbete (LIA) är ett förberedande moment inför arbetslivet i din framtida yrkesroll. Denna del består av praktik ute på ett företag eller organisation. Genom handledning får du möjlighet att praktiskt utföra de moment du har läst om under utbildningen. Vilket betyder att du får pröva på din framtida yrkesroll redan under din studietid!

Inför varje LIA-period görs även en bakgrundskontroll på dig av arbetsplatsen du ska praktisera på som en säkerhetsåtgärd.

Några av de organisationer vi samarbetar med:

eon
AkzoNobel_logo_stacked_RGB_Black
Print
malarenergi_farg
Logotyp-LVAB-1024x414
LOGO_HIGHRES-1024x323
SÖE-logga-1024x248
Skärmavbild 2021-03-08 kl. 10.43.46
Awenkon
KEM_Logo_turkos_svart_RGB

Ansök till utbildningen

Drifttekniker, Kraft & Värme / Process

415 YH-poäng

Välj studieort att ansöka till:

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

 

Växelns öppettider:

 

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se

 

 

 

 

Utbildningsledare

Ella Lilja

Tele: 010-585 58 64

ella.lilja@yhsky.se

Sofia Antonsson

Tele: 010-585 58 67

sofia.antonsson@yhsky.se