Vatten- & Miljötekniker

Brinner du för en hållbar framtid och vill framtidssäkra vårt viktigaste livsmedel? Som vatten- och miljötekniker kan du verkligen göra skillnad!

Denna utbildning ger dig den yrkeskompetens som krävs för att arbeta inom VA-branschen för att säkra samhällets tillgång till vatten – vårt viktigaste livsmedel.

Du får också lära dig hur du kan producera dricksvatten och utföra kvalitetskontroller samt optimera processer i ditt arbete. Efter du tagit examen dyker du rakt in i en bransch som behöver din kompetens!

Vad gör en vatten- och miljötekniker?

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En vatten- och miljötekniker ser över reningsprocesser så vattnet uppnår en god kvalité. Som vatten- och miljötekniker ansvarar du över drift och underhåll av vatten- och avloppsanläggningar.

Samtidigt får du leda och delta i projekt- och utredningsarbeten som gäller vattenförsörjning och vattenmiljöfrågor, såsom minskning av energi- och kemikalieförbrukning. Så att du kan säkerställa att produktion och leverans av rent dricksvatten till samhället fungerar som det ska.

En vatten- och miljötekniker tjänar i snitt 35 300 kr i månaden.

Vilka kompetenser får jag?

Den viktigaste kompetensen du kommer få är att kunna producera dricksvatten. Du kommer också få lära dig att rena förorenat vatten innan det släpps tillbaka ut i naturen. Samt anpassa, optimera och utveckla processerna vid ett vattenverk och avloppsverk.

Utöver det kommer du kunna ansvara för och tillämpa specialiserad kunskap i daglig drift på din arbetsplats och ta dig an avancerade projekt.

Vad kan jag jobba som?

Det finns många yrkesroller som denna utbildning leder till. Vilket är fördelen med en bred utbildning som ger möjligheter till ett varierat jobb efter avslutad utbildning.

  • Drifttekniker inom reningsverk
  • Drifttekniker inom vattenverk
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning drifttekniker
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-driftingenjör
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-processingenjör
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-projektledare
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-utredningsingenjör

Utbildningens upplägg

Under utbildningen blandas det teoretiska med det praktiska där vi utgår från en projektorienterat och problembaserad pedagogik (PBL) som bygger på att den studerande under sin utbildning ska få förutsättningar för att utveckla en analytisk och problemlösande förmåga.Det betyder att lärandet baseras på verkliga situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.


Lärande i arbete (LIA) är ett förberedande moment inför arbetslivet i din framtida yrkesroll. Denna del består av praktik ute på ett företag eller organisation. Genom handledning får du möjlighet att praktiskt utföra de moment du har läst om under utbildningen. Vilket betyder att du får pröva på din framtida yrkesroll redan under din studietid!

Några av de organisationer vi samarbetar med:

Image-42
Image-47
Image-51
Image-54
Image-43
Image-50
Image-48
Image-46
Image-55
Image-53
Image-52
Image-45
Image-49
Image-56
Image-58
Image-44
Image-41
Ragunda Kommun

Ansök till utbildningen

Vatten- & Miljötekniker

400 YH-poäng

Välj studieort att ansöka till:

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

 

Växelns öppettider:

 

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se

 

 

 

 

Utbildningsledare

Tommy Horvath

Tele: 010-585 58 68

tommy.horvath@yhsky.se

Kjell Bergman

Tele: 010-585 58 65

kjell.bergman@yhsky.se