VD:n för Falu Energi & Vatten AB om jobbet som drifttekniker: "Ett spännande yrke med ständig utveckling"

För ungefär 30 till 35 år sedan började det att byggas kraft- och värmeverk runtom i Sverige. Alla dessa nya, på den tiden häftiga arbetsplatser lockade förstås unga teknikkunniga medarbetare. Branschen blev speciell, alla var i ungefär samma ålder, företagen låg tekniskt mycket långt fram i utvecklingen enligt dåtidens nivåer. Kombinationen med många tekniknördar stimulerade till snabb utveckling för både medarbetare och de unga företagen.

Rollen som drifttekniker

Vad innebär det att arbeta som drifttekniker? Idag är industrin kring kraft och värme en verksamhet som i hög grad styrs från avancerade kontrollrum. En drifttekniker måste kunna sitta i kontrollrummet och ansvara för en avancerad anläggning. Via styr- och övervakningssystem bevaka så inget händer. Men händer, det gör det hela tiden.

Driftteknikern är en i teamet – då yrket är i högsta grad ett teamarbete. Driftteknikern måste förstå anläggningen, kunna analysera och optimera driften, styra om processerna och lokalisera de problem som uppstår. Driftteknikern måste kunna hantera allt detta och dessutom ha kompetens inom mycket annat som ingår i den dagliga verksamheten.

Sök dig till drifttekniker-utbildningen redan idag

När kraft och värme-värken växte fram räckte det att en bra drifttekniker hade gymnasieutbildning. Idag fungerar inte det – nu krävs en yrkeshögskoleutbildning.

Vill du ha en intressant och utvecklande framtid så kan du känna dig trygg – idag är utvecklingen minst lika snabb som tidigare. Ansökan till drifttekniker-utbildningen gör du här.

Idag pågår ett omfattande arbete att omvandla verksamheten till en långsiktigt miljömässigt hållbar verksamhet. Branschen måste fortsätta att effektivisera processerna, klara av att rena avgaser, avfall till återvinningsbart material och i allt större omfattning leverera såväl värme som kyla.

Vi är inne i en förändringsprocess där kraftvärmeverken kan ses som hjärtat i ett stort energisystem där stabil kraftproduktion får större betydelse i takt med att annan väderberoende elproduktion ökar.

Är du intresserad av att arbeta i en teknisk miljö med hållbarhet i fokus? Är du intresserad av att ständigt utveckla din egen kunskap och kompetens? Är du intresserad av ett spännande arbetsliv? Då är det här ett arbete för dig.

Jag har många bra och intressanta år i branschen, och om mina barn skulle fråga mig ”vad ska jag skaffa mig för utbildning, för att få ett utvecklande och spännande jobb?” då skulle svaret bli – Drifttekniker!

Utbildningen är öppen för sen anmälan. Bli drifttekniker idag!

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se