YH-utbildning ger dig jobb!

Du kanske har börjat titta dig om efter ett nytt, attraktivt jobb som passar bättre passar dig som person. Eller rätt och slätt funderar på att helt byta karriär. Det finns en riktigt smart väg att ta sig dit: sök en riktigt bra yrkesutbildning!

Om du just blivit antagen till en utbildning på en yrkeshögskola så är det bara att gratulera till ett nytt jobb. Det är nämligen näst intill säkert att du har ett jobb du pluggat färdigt. På Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh, gör man uppskattningen att 80-90 procent av de studenter som går en YH-utbildning får jobb direkt efter utbildningen.

Men det finns också utbildningar där det i princip går att utfärda en jobbgaranti.

-De utbildningar vi driver hos oss leder till jobb med 98 procents säkerhet, berättar Göran Arveståhl på stiftelsen SKY. Det handlar ju hela tiden om att kunna erbjuda lärande inom branscher och yrken där behovet är stort.

Attraktiva praktikplatser på många yrkesutbildningar

En annan faktor som spelar in och som ytterligare stärker din position på arbetsmarknaden är det som i YH-sammanhang kallas LIA. Det står för Lärande i Arbetslivet och handlar helt enkelt om praktik. Yrkeshögskolorna har ett tätt och utvecklande samarbete med näringslivet och kan därför erbjuda praktikplatser hos attraktiva arbetsgivare.

-Eftersom praktiken står för en stor och viktig del i utbildningarna så blir studenterna snabbt verksamhetsinriktade, säger Göran Arveståhl på yrkeshögskolan SKY. Och då är heller inte steget till ett jobb på sin praktikplats särskilt långt.

De företag som är kopplade till utbildningarna är både små och stora. SKY har exempelvis ett nära samarbete med många kommunala energiverk och VA-anläggningar, men även Volvo och ABB ingår i deras nätverk.

För att pejla läget för ditt yrkesval, är det smart att gå in på Arbetsförmedlingens yrkeskompass Då får du koll på tillgång och efterfrågan inom det yrke du tänker dig.

Godkända YH-utbildningar

Alla YH-utbildningar är framtagna för att passa in på arbetsmarknadens behov. Och innan utbildningen kan starta har den utvärderats och godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh. En godkänd utbildning är därmed anpassad efter vad arbetsmarknaden söker efter för typer av jobb. Du hittar yrkeshögskolor i hela Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Flest utbildningsplatser finns det givetvis i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även i Jönköpings, Östergötland och Västernorrlands län finns det gott om YH-platser.

Varje år får myndigheten in mängder med ansökningar om yrkeshögskoleutbildningar. Långt ifrån alla godkänns, baserat på relevans, lagar, regler och tillsyn. 2015 lämnades 1 421 ansökningar in till MYh och av dem beviljades 446 utbildningar. Det innebar att 2016 fanns det cirka 12 800 studerandeplatser på yrkeshögskolorna runt om i landet.

Plugga med CSN

En kvalificerad yrkesutbildning ger dig en snabb och smidig väg in i branscher där jobben finns. Dessutom har du möjlighet att finansiera dina studier med hjälp av CSN. Villkoren för att söka till en yrkeshögskola är ändå liknande de som universiteten har. Du har möjlighet att studera med hjälp av ett CSN-lån, får poäng beroende på studielängd, kan läsa på distans och i vissa fall genomgå antagningsprov.

Längden på utbildningen varierar, men vanligast är en ettårig eller tvåårig yrkesutbildning. Utbildningarna är alltså korta relativt de klassiska akademiska utbildningarna. Det som är särskiljande för yrkesutbildningar är kopplingen till arbetslivet och att utbildningarna har mycket praktik inlagt i studieplanen.

Läs på distans

Många som söker sig till en yrkesutbildning har redan ett jobb, men vill byta karriär eller bygga på kompetensen. Därför finns det också möjlighet att gå sin utbildning på distans för att slippa att flytta till studieorten och i vissa fall bedrivs också utbildningen på deltid.

Så väljer du rätt yrkeshögskola

Om du går i studietankar så inser du snabbt att det är en djungel därute. Universitet, högskola eller yrkeshögskola? Och så alla dessa valmöjligheter mellan hundratals utbildningar…

Vill du utbilda dig på arbetsmarknadens villkor är en yrkeshögskola ett säkert kort. Till skillnad från universiteten har yrkeshögskolorna ett mer intimt förhållande till arbetsmarknaden. Grundtanken med en YH-utbildning är att den ska matcha det aktuella yrkesbehovet inom olika branscher.

Behörighet

Om du vill söka in till en yrkeshögskola behöver du uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller något motsvarande. Innan du bestämmer dig för vilken väg du vill gå kan det vara bra att se hur yrkesbehovet ser ut. Ta gärna en extra titt på hur arbetsmarknaden ser ut och vad prognosen för olika branscher och yrken pekar mot. Just nu finns det gott om jobb för dig som siktar mot inom exempelvis de här branscherna:

  • Läraryrket – förskollärare, speciallärare, grundskollärare
  • IT – mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker, IT-arkitekter
  • Teknik – bygg och anläggning, VVS, ingenjörsyrken, elektriker
  • Vård – Sjuksköterskor, undersköterskor, medicinska sekreterare

Nya utbildningar 2018

Stiftelsen SKY är en av många yrkeshögskolor i Sverige. I utbildningsutbudet 2018 finns det såväl distansutbildningar som utbildningar på helfart och halvfart. SKY:s utbildningar bedrivs på flera platser runtom i Sverige, bland annat i Stockholm, Örebro och Göteborg.

-Vi siktar på att ha flera nya och intressanta utbildningar under 2018 som är skräddarsydda och anpassade efter arbetsmarknaden, säger Göran Arveståhl på SKY. Just nu finns det ett stort behov av personal inom teknikbaserade yrken, exempelvis vatten- och miljöteknikdriftteknikVA-teknik, och rörnätsteknikLogistik och lokförare är också branscher som skriker efter jobb nu.

Frågor eller funderingar?

Fyll i fälten nedan så återkommer vi inom kort!

När du använder formuläret godkänner du att uppgifterna registreras. Läs vår policy om personuppgifter här.

Kontaktuppgifter

Har du frågor? Ring till oss!

010-585 58 50

Måndag – Fredag
09.00 – 12.00

13.00 – 15.00

 

Du kan även maila dina frågor till info@yhsky.se