Hero Image

William delar med sig om hur det är att ha LIA-praktik på ett värmekraftverk!

William Lindin Bäcklund studerar till att bli drifttekniker. Nu berättar han om sin lärorika LIA-period på kraftvärmeverket Navirum i Örebro!

Kan du berätta lite om din LIA-plats och vad du har för arbetsuppgifter där?

 

 

“Jag har min LIA-plats som drifttekniker på kraftvärmeverket Navirum, Åbyverket i Örebro. Här fokuserar man på att skapa el och fjärrvärme/kyla till Örebro, Kumla och Hallsberg.

 

Driftteknikers huvudsakliga uppgift är att se till att pannorna är i drift och fungerar för att kunna skapa den värme som städerna runt oss behöver, speciellt nu när det är så kallt. Detta gör vi genom att hålla kolla på dem digitalt från ett kontrollrum och fysiskt ute på anläggningen i form av ronderingar. Ronderingar gör man varje skift, där man går omkring på en avdelning och ser till att allt stämmer, man lyssnar, kollar och luktar sig omkring för att se att inget är trasigt eller läcker någonstans. Vi åker även omkring till våra externa anläggningar och gör samma sak där för att se till att allt håller standarden.”

 

 

Vad har varit den mest givande erfarenheten hittills under din LIA-praktik?

 

 

“Det som har varit mest givande med LIA-praktiken är att faktiskt få se hur en anläggning ser ut och fungerar. Man har ju suttit i skolan och läst om det i över ett halvt år innan man fick gå ut och faktiskt testa det man har läst om, men det var värt väntan. Det är en så stor skillnad på inlärningen mellan att sitta i skolan till att få vrida på ventiler och se hur allt fungerar. Men man förstår också varför det är så viktigt att man sitter i skolan så pass mycket innan, för att förstå grunderna med alla komponenter och system.”

 

 

Har du stött på några utmaningar och hur har du hanterat dem?

 

 

“Några utmaningar som jag har stött på under mina LIA-perioder är när det blir driftfel. I början så är man så ovan med hur allt fungerar och hur allt ska lösas, men kollegorna är snabbt med och guidar en genom hur dom olika processerna och tankesätten går när man ska lösa problem. En av dom vanligaste sakerna som uppstår är att vi ska byta tänder på en trädkross som nöts ner hela dagarna. En mer akut utmaning som skedde var när bränslet hade fastnat vid ett stup under hög drift, då blev det väldigt bråttom med att försöka lösa felet innan det kunde bli värre.”

 

 

På vilket sätt har du haft möjlighet att tillämpa teori och kunskap från din utbildning på din praktikplats?

 

 

“Det första jag märkte från teorin till praktiken är alla komponenter man har läst om under årets gång, samt hur hela processen fungerar och samspelar med varandra. Hade man inte förstått sig på hur dom olika sakerna och processerna fungerar så hade LIA-perioden varit mycket tyngre med att försöka ta in ännu mer information än vad man redan gör.”

 

 

Har du någon handledare på plats och hur funkar det?

 

 

“Ja, min handledare är skiftledaren i mitt skiftlag. Alla i skiftet hjälper en dock med frågor och funderingar, samt hjälper till att lära mig hur anläggningen fungerar. Så jag skulle nästan vilja säga att alla här på skiftet är mina handledare.”

 

 

Kan du dela med dig av några insikter eller råd till andra studenter som ska genomföra en LIA-praktik?

 

 

“Att gå ut på LIA är nog det roligaste och mest givande som du kommer göra under studieperioden. Det är en otroligt viktig kurs för att förstå sig på det man pluggar till, så ta kursen till akt och ställ så många frågor du kan till de som faktiskt arbetar med detta. Det finns inga dumma frågor, våga ställa frågor om allt. De på LIA-platsen vet att du är ny och förväntar sig inte att du ska kunna allting än.”

 

 

Vill du göra som William och studera till att bli Drifttekniker? Läs mer om utbildningen här och ansök redan idag!

ArrowTillbaka